قصه تکراری کالکشنهای ریمستر و ریمیک ظاهرا قرار نیست به پایان برسد، و اساسا تا زمانی که کسی ما را مجبور به خرید محصولی نکرده نمیتوانیم چراییِ ساخته شدن آن را به چالش بکشیم؛ شاید هر کالکشن مخاطب و چشم انتظاران خاص خود را داشته باشد. خواد هدف سازنده فن-سرویس باشد، خواه تیغ زدن مشتری… اما در مورد کیفیت آن حتما باید استانداردهایی رعایت شود تا خشم طرفداران را برانگیخته نکند؛ آن هم مجموعهای پرطرفدار و افسانهای همچون Metal Gear Solid که حالا دیگر خالق خود را هم از دست داده، یتیم شده، و یک سردرگمی بزرگ برای ادامه راه این فرنچایز کمپانی مالکش یعنی Konami را فرا گرفته است. با بررسی Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 همراه کریتیکلنز باشید تا بیشتر پیرامون این موضوع صحبت کنیم.
نوستالژی بیریخت
این نقد و بررسی بر اساس نسخه مخصوص منتقدین، و پس از 15 ساعت تجربه بازی در پلتفرم Xbox Series X انجام شده است.
قصه تکراری کالکشنهای ریمستر و ریمیک ظاهرا قرار نیست به پایان برسد، و اساسا تا زمانی که کسی ما را مجبور به خرید محصولی نکرده نمیتوانیم چراییِ ساخته شدن آن را به چالش بکشیم؛ شاید هر کالکشن مخاطب و چشم انتظاران خاص خود را داشته باشد. خواه هدف سازنده فن-سرویس باشد، خواه تیغ زدن مشتری… اما در مورد کیفیت آن حتما باید استانداردهایی رعایت شود تا خشم طرفداران را برانگیخته نکند؛ آن هم مجموعهای پرطرفدار و افسانهای همچون Metal Gear Solid که حالا دیگر خالق خود را هم از دست داده، یتیم شده، و یک سردرگمی بزرگ برای ادامه راه این فرنچایز کمپانی مالکش یعنی Konami را فرا گرفته است. با بررسی Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 همراه کریتیکلنز باشید تا بیشتر پیرامون این موضوع صحبت کنیم.
سمساری یا دستدوم فروشی
پس از انتشار عنوان Metal Gear Solid V و در پی جدایی Hideo Kojima از شرکت Konami، گمانهزنیها در مورد نقشه راه ادامه این فرنچایز آغاز شد. اصلا تصور بازی کردن یک متال گیر که کوجیما همه کاره آن نباشد دشوار و دور از ذهن است. نهایتا اما، خیلی دشوار نبود که در ابتدای مسیر برای این که بازار خیلی هم خالی از متالگیر نباشد چند شماره ریمستر و ریمیک از سری متال گیر شاهد باشیم.
در همین راستا طی یک رونمایی از کونامی دو محصول Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 و Metal Gear Solid Delta معرفی شدند که دومی بازسازی تمام و کمال از نسخه سوم این فرنچایز و اولی یعنی Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 عنوان مورد بحث ما است. یقینا Master Collection شاهد یک Vol.2 نیز خواهد بود که هنوز جزئیات آن فاش نشده و به محض دریافت اطلاعات آن را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
به صورت تیتر وار Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 محصولات زیر را شامل میشود:
– Metal Gear
– Metal Gear 2: Solid Snake
– Metal Gear Solid (شامل VR میشنها و ماموریتهای ویژه)
– Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (نسخه HD Collection)
– Metal Gear Solid 3: Snake Eater (نسخه HD Collection)
– Metal Gear (نسخه NES)
– Snake’s Revenge
اما اینها تنها محتویات Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1 نیستند؛ دو رُمان گرافیکی از Metal Gear و Metal Gear 2: Solid Snake و دو کتاب صوتی و البته مصوّر _که رخدادهای دو شماره نخست متال گیر سالید را روایت میکنند_ برای عاشقان سینهچاک این مجموعه تدارک دیده شده است.
به صورت مختصر به بررسی و معرفی این عناوین خواهیم پرداخت و نهایتا جمعبندی این پکیج، و این که آیا در یک نگاه کلی محصولی ارزشمند از این فرنچایز روانه بازار شده یا چیزی برای چاپیدن از جیب مشتری؟!
ماقبل تاریخ، برای تاریخ
دو عنوان Metal Gear و Metal Gear 2: Solid Snake اولین بازیهای این مجموعه هستند که تقریبا اکثر کارهای ساخت آن را از جمله نویسندگی و کارگردانی شخص کوجیما انجام داده است. Metal Gear محصول سال 87 میلادی است و Snake’s Revenge که دنباله متالگیر دهه هشتادی به شمار میرود و به صورت استند-الون روانه بازار شد و همچنین Metal Gear 2: Solid Snake محصول سال 1990 هستند. از لحاظ گیمپلی و مکانیزمهای آن هر سه عنوان بسیار شبیه به هم بوده و اندک پیشرفت را در وضعیت بصری بازی طی این 3 سال شاهد هستیم.
یک مامور مخفی با اسم رمز سالید اسنیک وظیفه دارد تا به صورت مخفیانه به پایگاه دشمن نفوذ کرده و اطلاعات محرمانه ای کسب کند. آنچه اما امضای سری بازی های متال گیر است و طی سه دهه نیز تغییر نکرده، سبک آن که اساسا یک اکشن جاسوسی – تاکتیکی و مخفیکاری است.
هسته اصلی این مجموعه پیشروی به صورت مخفیانه و به دور ازچشم دشمنان است. در عناوین اولیه این مجموعه اگر بازیکن دیده شود، بازی وارد “حالت هشدار” می شود. در این شرایط Snake باید از دید دشمن فرار کند تا بتواند عملیات پیشروی و نفوذ را از سر گیرد. بسته به این که یک دشمن، یا دو یا چند دشمن به صورت همزمان از حضور شما مطلع شوند نوع فرار و سختی آن متفاوت خواهد بود. حالت پیشرفته تر آن را در عناوین امروزی نیز حتما دیدهاید، برای مثال همان ستارههای پلیس در سری GTA. اما روزگاری اینها، همین قابلیتهایی که اکنون پیش پا افتاده به نظر میرسند انقلابی و به شدت هیجان انگیز بودند. جوانان دهه هشتادی که اکنون سن و سالی ازشان گذشته است، حتما این سیر پیشرفت را با خوشحالی و غرور نظاره میکنند!
بازی از لحاظ بصری اما بسیار ساده و کاملا متعلق به همان دوران (بخوانید موزه!) هستند. نسبت تصویر 4:3 و دو طرف چپ و راست دو Wallpaper برای پر کردن قسمتهای خالی صفحه TVهای بزرگ و گران قیمت امروزیمان درنظر گرفته شده است. خبری از بهبودی آنچنانی و خاصی نیست و به نظرم نوجوانان و جوانان این دوره و زمانه حتی حاضر نخواهند شد 10 دقیقه این سه عنوان را روی هم بازی کنند! ماقبل تاریخ و متعلق به موزه به نظر من همچنان تایتل درستی برای این سه عنوان است. حتی اگر رترو پلیر باشید.
تا از قلم نیفتاده، نسخه NES بازی Metal Gear نیز در این مجموعه تدارک دیده شده است که از رزولوشن و کیفیت بصری نسبتا بالاتری برخوردار است و شاید اگر خیلی علاقمند باشید تا آن را بازی کنید این مورد برایتان قابل تحمل باشد.
اصل جنس – سهگانه
حقیقتا انتظار اتفاق خیلی ویژهای برای عناوینی که 3 دهه است از تاریخ عرضهشان گذشته نداشتیم، اما در مورد متال گیر سالید، و شمارههای دوم و سوم آن کاملا قضیه فرق میکند. حرف آخر را اول بزنم یک ناامیدی بسیار بزرگ در انتظار علاقمندانی است که به استقبال این عناوین میروند.
دو بازی Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty و Metal Gear Solid 3: Snake Eater که از برترین عناوین کنسول PS2 هستند و شاید بسیاری متال گیر سالید 3 را در بالای لیست برترین عناوین تاریخ بازیهای رایانهای قرار بدهند، قبلا برای کنسولهای نسل قبل و در قالب مجموعهای به نام HD کالکشن عرضه شده بودند. اما متال گیر سالید 1، که عنوانی برای PSOne است نخستین بار است که راهی کنسولهای HD شده است. حاصل اما، فوقالعاده بیکیفیت و ضعیف است. یا کونامی معنی ریمستر را نمیفهمد یا این که ما خیلی سطح انتظارمان بالا است؛ اما هر چه باشد، این ریمستر به هیچ وجه در شأن و منزلت این مجموعه و این بازی نیست. بازی بینهایت شبیه به همان چیزی است که در PS1 تجربه کردیم که نهایتا یک بهبود 10 درصدی با ارفاق شاملش شده است. منو ها و کنترل بازی دست نخورده باقی مانده است؛ همه چیز شطرنجی و کاملا یاد آور بازیهای PS1 و حیف و صد حیف که این عنوان میتوانست یک بازی بسیار خواستنی باشد، که حتی از نظر من پتانسیل یک بازسازی (Remake) کامل را نیز دارد. تنها نکته مثبت در مورد متال گیر سالید امکان بازی در حالت 16:9 است که آن دو والپیپر کذایی را در سمت چپ و راست قاب بازی نظاره نکنیم!
از لحاظ داستانی اما، کات سین ها، قصه و شخصیتهای بازی بسیار از زمان خود جلوتر و تاچ کارگردانی کوجیما در دوران سه بعدی شدن گرافیکها در عصر پادشاهی پلیاستیشن کاملا به چشم میخورد. هنری که روز به روز، مجموعه به مجموعه و بازی به بازی پیشرفت کرده و آخرین ساختهاش یعنی Death Stranding مرز کارگردانی بازیهای رایانهای و یک فیلم سینمایی کاملا برداشته شده است.
آبروداری
همانطور که گفته شد دو عنوان Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty و Metal Gear Solid 3: Snake Eater که در ابتدا برای PS2 عرضه شدند، پیشتر در قالب یک HD Collection روانه بازار شدند. وظیفه پورت این عنوان بر عهده تیم کاربلد و استاد در زمینه ریمیک و ریمستر یعنی بلوپوینت که اکنون جزو استودیوهای خانگی PlayStation به شمار میروند، گذاشته شده بود. میتوان گفت تنها این دو عنوان در این مجموعه هستند که در سال 2024 در کنسولهای این نسل قابل بازیاند! گیمپلی بسیار هیجانانگیز و جذاب، باسفایتهای خارقالعاده و شخصیتهای بی نظیر و همیشگی این مجموعه هوش را از سر هر پلیری میپراند و هر چندبار هم آن را تجربه کرده باشید باز هم برایتان تازگی دارد! به خصوص شماره سوم که یک اکشن جاسوسی-عاشقانه تمام عیار است و قطعا یکی از جواهرات و افتخارات تاریخ بازیهای رایانهای به شمار میرود.
یک بازسازی کامل از نسخه سوم این مجموعه تحت عنوان «دلتا» در دست ساخت است و تا روز عرضه و تجربه آن، میتوان از تجربه چندباره نسخه ریمستر متالگیر دو و سه لذت برد. هرچند همین دو عنوان نیز با کمترین میزان تغییرات نسبت به نسخه اچ دی کالکشن در این بسته کنونی گنجانده شده است.