کمتر از یک ماه تا عرضه جدیدترین عنوان لایو سرویس استدیو Firewalk و شرکت سونی، یعنی بازی Concord باقی مانده؛ عنوانی که پس از Helldivers 2 در امتداد سیاستهای جدید سونی و توجه بیشتر به بازیهای لایو سرویس در نظر گرفته شده است. حدود یک هفته قبل بود که نسخه آزمایشی محدود (بتا) این عنوان در دو پلتفرم PS5 و PC در دسترس قرار گرفت و برای ما هم فرصتی پیش آمد تا به تجربه این نسخه بپردازیم. در مقاله پیش رو قصد داریم تا به بیان تجربیات خودمان از این بازی بپردازیم و ببینیم که در نسخه نهایی باید چه انتظاراتی داشته باشیم. با ما در کریتیکلنز همراه باشید.
نوش دارو بعد از مرگ سهراب
حدود دو سال پیش بود که سونی خبر از هدف گذاری خود برای عرضه چند بازی لایو سرویس در آینده نزدیک داد و Helldivers 2 به عنوان سردمدار این بازیها توانست موفقیتهای چشمگیری را برای این شرکت به ارمغان آورد. حال، به فاصله چند ماه از این بازی موفق، نوبت به عنوانی متفاوتتر با نام کانکرد (Concord) است که بتواند جایی در بین گیمرها برای خود پیدا کند. این بازی در سبک اول شخص شوتر و با محوریت قهرمانان فانتزی بوده و تجربهای رقابتی بین دو تیم 5 نفره (5v5) را در کهکشانی خیالی به همین نام ارائه میکند. اگر تصاویر و تریلرهای این بازی را دیده باشید به وضوح الهامات بزرگ و کوچکی از سری فیلمهای محافظان کهکشان (Guardian of Galaxy) و جنگ ستارگان (Star Wars) را در فضا سازی بازی میتوان مشاهده کرد که برای طرفداران این سبک میتواند خبر جذابی باشد. با اجرای نسخه بتا شاهد یک میانپرده طولانی هستیم که در سفینهای با حضور 5 قهرمان اصلی کانکرد جریان دارد و مکالماتی با محوریت آشناییهای ابتدایی از دنیای کانکرد، قهرمانها و رقابتها بین آنها رد و بدل میشود؛ اما حضور میان پردهها تنها برای اولین اجرای بازی نیست و پس از این با هر بار اجرا، یک میان پرده دیگر که بخشی از زندگی روزمره و خارج از رقابت قهرمانان را روایت میکند، پخش خواهد شد و طبق گفته توسعه دهندگان این میان پردهها هر هفته به روزرسانی خواهد شد.
آماده برای رقابت
در نسخه بتا مسابقات به سه دسته با درجه سختی راحت، متوسط و سخت تقسیم شدند که دو دسته متوسط و سخت به صورت پیشفرض قفل بوده و با انجام بازی و کسب سطحهای بالاتر (Level) به مرور آنها نیز در دسترس قرار خواهند گرفت؛ همچنین در این نسخه به ازای هر یک از حالتها دو مود (Mode) در نظر گرفته شده است که لیست آنها عبارتاند از: Takedown و Trophy Hunt برای حالت ساده، Area Control و Signal Chase برای حالت متوسط، Cargo Run و Clash Point هم برای حالت سخت؛ شاید با دیدن این نامها تصور کنید که توسعه دهندگان نوآوریهایی در مودهای این بازی داشتند اما متأسفانه اینگونه نیست و تمامی این مودها پیش از این در بازیهای چند نفره دیگر دیده شدند؛ البته نباید این موضوع را فراموش کرد که نسخه تجربه شده تنها به صورت آزمایشی بوده و تعداد و نوع مودها در زمان عرضه میتواند متفاوت باشد یا حتی در زمان پشتیبانی پس از عرضه نیز ممکن از شاهد عرضه مودهای جدید و نوآورانه باشیم.
اگر بخواهیم به طور خلاصه این مودها را معرفی کنم باید بگویم که Takedown در واقع همان TeamDeathmatch (TDM) محبوب و همیشگی بازیهای چند نفره است و طبق معمول هر تیمی که به حد نصاب تعداد کشتن اعضای تیم حریف برسد برنده خواهد شد. مود Trophy Hunt هم مشابه با مود Kill Confirmed در سری کال آف دیوتی بوده و باید پس از کشتن هر یک از حریفان خود، تروفی آن را نیز کسب کنید تا امتیاز آن حساب شده و در نهایت سعی کنید امتیازات به حد نصاب برنده شدن برسد. در مود Area Control همانطور که از نامش پیداست باید به تسخیر و حفاظت از چند نقطه از نقشه بپردازید تا امتیاز لازم برای برنده شدن را کسب کنید، این مود مشابه با مود Domination در اغلب بازیهای چند نفره شوتر نظیر کال آف دیوتی و بتلفیلد است. در مود Signal Chase باید سعی کنید نقاطی که به صورت مقطعی در نقشه فعال میشوند را تسخیر و از آن محافظت کنید تا به این ترتیب امتیاز برنده شدن را کسب کنید که این مود هم مجدد مشابه با Control کال آف دیوتی است. در مود Cargo Run هم باید با حمل وسیلهای به یک نقطه و حفاظت از آن در برابر رقبا سعی در کسب امتیاز داشته باشید و در نهایت مود Clash Point هم مانند مود Area Control است که به صورت یک نقطه برای حفاظت در نقشه مشخص خواهد بود؛ تفاوت عمده دو مود Clash Point و Cargo Run عدم امکان برگشت به نقشه بعد از مرگ تا انتهای راند (Respawn) است.
دژاوو
اما آنچه که یک بازی چند نفره شوتر را جذاب میکند، گیمپلی است. طبق آنچه که در نسخه بتا بازی کانکرد تجربه کردیم، گیمپلی جذاب و سرگرم کننده به نظر میرسد اما در عین حال حس و حال تکراری نیز دارد. سبک گیمپلی بازی سریع و روان است که با موسیقیهای متن هیجان انگیز همراه شده و تجربه جذابی را خلق میکند. در این بازی تاکتیک چندان جایی ندارد و باید سعی کنید به دل دشمن زده و امتیاز کسب کنید. در نسخه بتا بازی 16 قهرمان یا به عبارت بهتر شخصیت وجود دارد که هر یک سلاح و قابلیتهای منحصر به فرد خود را دارد و هر تیم میتواند از بین آنها یک شخصیت را انتخاب کند (امکان انتخاب قهرمان تکراری در هر یک از تیمها وجود ندارد). استفاده از قابلیتهای هر قهرمان برای چنین بازی نیاز به مهارت شخصی دارد و این یعنی سعی و کوشش برای ارتقاء مهارتهای خود در بازی کاملا ضروری است. پس از استفاده از قابلیتهای هر قهرمان نیاز به زمانی برای شارژ مجدد یا به عبارت دقیقتر کول دان (Cooldown) آن قابلیت وجود دارد که از نظر زمانی چندان زیاد نبوده و معقول به نظر میرسد. سلاحهای موجود در بازی امکان ارتقاء یا اتصال تجهیزات جانبی ندارند و تنها میتوانید از نظر ظاهری شامل رنگ، آویز (Charm) و غیره آنها را شخصی سازی کنید که البته برای آن هم باید زمان کافی صرف کرده و امتیاز کسب کنید. در ضمن این نکته را هم اضافه کنم که روند ارتقاء سطح و کسب امتیاز در نسخه بتا چندان ساده نبوده و بسیار کند انجام میشود، حال باید دید آیا اصلاحی در نسخه نهایی انجام خواهد شد یا خیر. گانپلی بازی سریع و روان است و پیچیدگی یا سختی آنچنانی ندارد و شما میتوانید بعد از حدود یک ساعت تسلط کافی را در بازی داشته باشید؛ در ضمن صداگذاری اسلحهها هم نسبت به حال و هوای بازی خوب کار شده و رضایت بخش است. اما با همه این اوصاف نمیتوان از شباهتهای بازی نسبت سایر عناوین مطرح هم چشم پوشی کرد. نمیدانم مقصر توسعه دهندگان Concord هستند یا ورود دیرهنگام این عنوان که باعث شده تا اغلب ایدهها در بازیهای دیگر استفاده شوند؛ اما هر چه که هست گیمپلی بازی شباهتهای زیادی به عناوینی نظیر OverWatch و Apex Legends دارد و ایدههای متعددی نیز از عناوین شوتر چند نفره دیگر مانند سری کال آف دیوتی، بتلفلید و حتی رینبوسیکس وام گرفته شده است. این موضوع تقریبا از زمان نمایشهای گیمپلی بازی مطرح بود اما نسخه بتا نشان داد این حدس و گمانها بیراه نبوده و آنچه که شاهد هستیم با وجود جذابیت و سرگرم کنندگی در نهایت باز هم یک ترکیب از عناوین مطرح این سبک است. هر چند ارائه نسخههای آزمایشی در راستای دریافت بازخورد و رفع مشکلاتی از این دست است اما نباید این نکته را هم فراموش کرد که کمتر از 1 ماه تا عرضه نسخه نهایی بازی فرصت مانده است؛ بنابراین بسیار بعید است که طی این مدت کوتاه شاهد اتفاقات و دگرگونیهای بزرگ باشیم.
درباره گرافیک بازی در حال حاضر نمیتوان نظرات قطعی داد اما طبق آنچه که در نسخه بتا شاهد بودیم کیفیت گرافیکی نسبت به یک بازی چند نفره متوسط کلیات خوبی را به نمایش گذاشت؛ هر چند با توجه به این موضوع که توسعه دهندگان از موتور گرافیکی Unreal Engine 5 برای این بازی استفاده کردند، انتظار گرافیک پر جزئیاتتری را میشد داشت اما با توجه به این موضوع که با یک فضای نیمه فانتزی طرف هستیم نوع طراحیها و جزئیات گرافیکی به کار رفته هم زیبا به نظر میرسد. در نسخه بتای Concord شاهد 4 نقشه با حال و هوای مختلف بودیم که برای یک بازی چند نفره رقابتی طراحی مناسب و استانداردی دارند. اما نکتهای که وجود دارد این است که طراحیهای نقشههای موجود در نسخه بتا هم آنچنان منحصر به فرد نیستند و میتوان حال و هوای بازیهای هم سبک که اشاره شد را در آنها دید؛ حال باید دید که در نسخه نهایی شاهد چه تعداد نقشه و با چه نوع طراحی خواهیم بود و آیا در پشتیبانیهای پس از عرضه نیز توسعه دهندگان همچنان روند فعلی را حفظ خواهند کرد یا خیر. در نهایت با توجه به این موضوع که تجربه ما از این بازی روی پلتفرم PC بوده، این مورد را هم باید اضافه کنم که نسخه بتا بازی به صورت روان و بهینه اجرا شد و مشکلات فنی چندانی در آن مشاهده نشد؛ شاید تنها مشکل اصلی افت فریم ناگهانی در بعضی اوقات است که با توجه به نهایی نبودن بازی امری طبیعی است. همچنین اوضاع پایداری سرورهای بازی و پینگتایم هم شرایط مناسبی داشت و برای ما ایرانیان امیدوار کننده به نظر میرسد.
سخن پایانی
در مجموع با توجه به تجربه نسخه بتا بازی کانکرد (Concord) میتوان به طور قطع گفت که این بازی توانایی ارائه حداقل استانداردهای یکی بازی چند نفره لایو سرویس شوتر را دارد اما تقلیدها یا شاید هم الهام گرفتنها از بازیهای مطرح این سبک باعث شده تا احتمالا بخش زیادی از پتانسیل خود را برای موفقیت از دست بدهد و در ماه آینده شاهد یک بازی معمولی که پس از مدتی از یادها میرود باشیم اما شاید هم اینطور نشد و در نهایت شاهد یک بازی جذاب و سرگرم کننده که با پشتیبانی خوب را شاهد بودیم. باید منتظر ماند و دید در نهایت چه اتفاقی خواهد افتاد.
نظر شما درباره این بازی چیست؟ اگر موفق به تجربه آن شدید تجربیات خود را با ما در میان گذاشته و حس و حال خود را درباره کلیات بازی بیان کنید.